Löysin jo kauan sitten mielenkiintoisen meemin, jonka nyt vasta julkistan. Pitää esitellä 10 idolia. Jätän mainitsematta ilmeisimmät idolini: Frank Sinatran, Elviksen ja Johnny Cashin, sillä heistä olen kirjoittanut jo aiemmin ja tulen vielä kirjoittamaan. Varmasti.

En nyt tiedä ovatko nämä valitut minulle varsinaisia jumalankuvia, mutta heistä jokainen innoittaa ja sykähdyttää minua jollakin tavalla. He ovat jättäneet jäljen sydämeeni. Nämä valitut idolini eivät ole myöskään missään erityisessä järjestyksessä. Yritin valita idolini tasapuolisesti molempien sukupuolten edustajista. Oli hirveän vaikeaa valita maailman kaikista hienoista ihmisistä vain 10!

 

1. Virginia Woolf (s. 25.1.1882 - k. 28.3.1941); Kirjailija, kirjallisuuskriitikko, journalisti, feministi

678262.jpg

Herkkä elämänvirrassa ajelehtiva Virginia koki elämänsä aikana monia hermoromahduksia, piti naisten puolia ja kirjoitti ahkerasti. Woolf kirjoitti modernistisia romaaneja. Hän kehitti uuden kirjoittamistyylin, joka perustui tajunnanvirtatekniikkaan; kirjailija eläytyy roolihahmojensa sisäiseen maailmaan, ihmismielen aistihavaintojen, ajatusten, tunteiden ja muistojen jatkuvaa virtaan...

Virginia Woolfin yksi tunnetuimmista teoksista on Mrs. Dalloway, joka kertoo yläluokkaisen kotirouvan Clarissa Dallowayn juhlajärjestelyistä yhden päivän aikana. Big Benin lyödessä taustalla, päivään sisältyy koko elämä. Romaanista on tehty elokuva Tunnit, joka aiheutti Angelalle tajuttoman mentaalisen yksilöorgasmin. 

"Hän ei enää sanoisi kenellekään ihmiselle, että tämä oli sitä tai tätä", Woolf kirjoittaa rouva Dallowaysta. "Hänestä oli aina tuntunut siltä että oli hyvin, hyvin vaarallista elää vaikkapa vain yksi päivä."

2. Tauno Palo (s. 25.10.1908 - k. 24.4.1982); Näyttelijä, laulaja, skorpioni

678208.jpg

Miehekkäin ja lahjakkain suomalainen näyttelijä ikinä. Esko Salminen yltää melkein samaan, mutta Tauno Suuri on ehdottomasti paras. Tauno Palossa olisi ollut ainesta kansanväliseksi tähdeksi, sillä hänessä oli kykyä ja karismaa. Hänestä olisi voinut tulla maailmankuulu tähti jos olisi elänyt esim. nykyaikana. Hän on komeampi kuin Gary Grant ja päihittää kevyesti monet nykypäivän starat. Näyttelijä Marja Korhosen sanoin: " Kun Tauno Palo astui näyttämölle, olisi kuin valot olisi sytytetty."

3. Jane Campion (s. 30.4.1954); Elokuvaohjaaja

683967.jpg

Campion tutkii taidokkaasti ihmismielen pimeitä puolia ja erityisen viiltävästi naisen seksuaalisuuteen liittyviä ristiriitoja. Campionin oudon ihastuttava tyyli puhuttaa ja kiehtoo minua, sillä hän käsittelee ymmärrettävästi syviä ja arkaluonteisia teemoja kuten monimutkaisia vuorovaikutussuhteita, puhumattomuutta, rakkaudenkaipuuta, sisarkateutta, seksuaalista julmuutta, synkkää kiihkoa, hulluutta ja intohimoa.

Campionin elokuvat ovat visuaalisen tyylikkäitä. Hänen tunnetuin elokuva on vuonna 1993 valmistunut Piano (The Piano). Elokuva sai Kultaisen palmun Cannesissa, kolme Oscaria ja lukemattoman joukon muita palkintoja. Tämä elokuva kolahti niin kovaa meikäläiseen, että kävelin leffasta ulos totaalisen typertyneenä ja olin vähän aikaa ihan sekaisin. Se oli sellainen visuaalisen tyylikäs orgasmi.

4. Ernest Hemingway (s. 21.7.1899 - k. 2.7.1961); Kirjailija, sotakirjeenvaihtaja, metsästäjä, syvänmeren kalastaja, hurmuri

678190.jpg

Papa Hemingwayn kirjat ovat omanlaisia tajunnanvirta-kirjoituksia nekin. Kirjojen yksinkertainen, niukka kerronta antaa tilaa mielikuville ja virvoittaa lukijan mielikuvituksen. Hemingway on dialogi- ja miljöö-kuvauksen mestari. Hemingway on itse sanonut, että hänellä oli vain yksi tapa kertoa asioita: sanoa niistä koko totuus mitään salaamatta, kertoa ne lukijalle juuri sellaisina kuin ne tapahtuivat, yhtä hyvin haltioitumiset ja surut kuin katumukset ja säätilat, ja jos onni oli myötä, lukija löysi tiensä asian ytimeen.

Kirjassaan ´Papa Hemingway´ A.E Hotchner kertoo: "Hemingwayllä oli ilkikurinen mieliteko punoa mielikuvituksessaan mitä ihmeellisimpiä tempauksia, jotka hän sitten kertoi muka tosina."

Kun Hemingwayltä kysyttiin kirjoittaako hän itsestään teoksissaan hän vastasi: "Tunteeko kirjailija ketään muuta kuin itsensä?"

"Joidenkin asioiden oppiminen käy hitaasti, ja meidän täytyy maksaa siitä raskaasti ajalla, ainoalla omaisuudellamme. Ne ovat niitä kaikkein yksinkertaisimpia asioita, ja koska kokonainen ihmisikä kuluu niiden oppimiseen, tämä vähä, minkä elämältä saamme, on kallista, ja se on ainoa perintö, joka meiltä jää." Ernest Hemingway

5. Dorothy Parker (s. 22.8.1893 k. 7.6.1967); Kirjailija, runoilija, kriitikko, nokkela witsailija, yksi kuuluisan Pyöreän pöydän jäsenistä

678243.jpg

Dorothy Parkerin nokkela riimittely on riemastuttavaa:

Résumé

Razors pain you;
Rivers are damp;
Acids stain you;
And drugs cause cramp.
Guns aren't lawful;
Nooses give;
Gas smells awful;
You might as well live.

tai

I like to have a martini,
Two at the very most.
After three I'm under the table,
After four I'm under my host!

Dorothy Parkerista on tehty mainio elokuva Mrs. Parker and the Vicious Circle. Melkoinen sisäpiiri totta tosiaan. Elokuvan suomentaminen aiheutti kääntäjä Kaarina ´Suomen rouva Emmerdale´ Suvannollekin kovasti päänvaivaa.

6. Velipuolikuu alias Pirkka-Pekka Petelius; Näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja, tuottaja, viihdyttäjä, bongari (s. 31.5.1953)

678835.jpg

Kun Velipuolikuu aikoinaan pyörähti käyntiin telkkarissa, rakastuin välittömästi PPP:hen aivan tolkuttomasti. Armas Elaine-biisi soi suloisesti päässäni (vieläkin se sykähdyttää) ja Pirkka-Pekan liehuvat pellavaiset hiukset hurmasivat totaalisesti. Voi miten jollakin voi olla veikeä naama! Pirkka-Pekka on myös intohimoinen lintubongari ja todellinen monitaituri. Tuo Pirkka-Pekan viihdyttäjän imago on niin syvällä, että häntä on hirveän vaikea ottaa tosissaan esimerkiksi asiaohjelmissa. Koko ajan on sellainen tunne, että kohta Pirkka-Pekka sanoo jotain hauskaa tai vääntää naamaansa hassusti tai tekee jotain ihan älytöntä silmät vilkkuen.

7. Jane Austen (s. 16.12.1775 - k. 18.7.1817);

683922.jpg

Järki ja tunteet (sense and sensibility) sekä Ylpeys ja ennakkoluulo ovat varmaankin Jane Austenin tunnetuimmat teokset.

8. Jacques Cousteau

678877.jpg

9. Sitten siirryn fiktiiviseen orgasmiini. Scarlet O´Hara; pippurinen, pikkuisen omahyväinen, mutta intohimoinen ja särmikäs nainen. Tuulen viemää elokuvan sankaritarittaressa on paljon minua, niin hyvässä kuin pahassakin. Siksi valitsin hänet.

684101.jpg

10. Michelangelo; jos ihminen osaa luoda jotain niin jumallallista kuin tämä herra...

678920.jpg