Keskeltä Helsingin ydinkeskustaa löytyy uima-paratiisi, jossa voi lillua ja kellua ilman rihman kiertämää. Tuo paikka on kuin menneestä maailmasta, jossa mieli rentoutuu ja irtautuu arjen kiireestä. Yrjönkadun uimahalli on superpaikka.

Ensinnäkin koko uimahallin arkkitehtuuri on erittäin kaunista katsella. Vanha miljöö on säilytetty upeasti. Kauniiti laatoitukset, korkeat holvikaaret allasosastossa ja lepo/pukeutumishytit henkivät entisaikojen hilpeää kylpylätunnelmaa.

Tuollaisena hetkenä, tuollaisessa ihanassa paikassa, voisi tuntea itsensä vaikkapa joutilaaksi hienoksi leidyksi 1928-luvun Helsingissä.

... ... ... ... ... ...

Kolme iloista helsinkiläis-leidyä Lily, Ida ja Angela ovat ostosreissulla. Naiset istuvat sievissä mekoissaan ja korkeissa koroissaan kahvilassa nauttien leivoskahveista. Ystävättäret päättävät lähteä lepuuttamaan rasittuneita jalkojaan upouuteen kylpylään, Helsingin Georgsgatanille. Leidyt rientävät juoksujalkaa Yrjönkadun uimahallille.

1239051227_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Sisäänkäynti Yrjökadun uimahalliin on komea (kuva)

Leidyt vuokraavat hetkessä itselleen 2. kerroksesta lepohytit ja riisuutuvat kiireettömästi niitä näitä jutustellen ja nauraen. Pukeutuvat lopuksi mukavaan froteekylpytakkkin ja pyrähtelevät saunasta saunaan ja välillä pulahtavat vilpoisaan altaaseen ilkosillaan. Naiset nauttivat ja iloitsevat ja antavat pehmeän veden lipoa kroppaansa hellästi, liukuvat kuin kalat kauhoen käsillään vettä, polskuttelevat iloisesti turkoosissa altaassa kuin Helsinginnorpat. Ah siellä voisi lillua tuntikausia.

1238683710_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Allashallin korkeat holvikaaret kohoavat toiseen kerrokseen asti (kuva)

Uinnin jälkeen on ihana istuksia rauhaisassa puusaunan lämmössä. Puun ja savun tuoksussa. Löylyä heitellään muurissa olevaan pieneen luukkuun niin että kiuas sihahtelee lupaavasti. Lämpö leviää katon puurakenteiden läpi pehmeästi niin että joka puolella löylyhuonetta on tasaisen lämmintä.

Lopulta tulee jano. On aika kivuta toiseen kerrokseen tilaamaan raikkaan kylmät oluet ja nauttia ne pienen sievän pöydän ääressä, josta on näköala altaalle. Voi sitä pirskahtelevan ihanaa oluen makua! Jano sammuu lopulta ja vieläkin pitää päästä uimaan. Muutaman samanmoisen uinti- ja saunakierroksen jälkeen voi vihdoin peseytyä ja pukeutua. Iho on ihanasti rypyssä kaikesta lilluttelusta ja saunomisesta, olo raukea ja rauhallinen. Hytissä voi vielä vähän aikaa loikoilla sängyllä. Pitäähän sitäkin kokeilla.

1238683723_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
2. kerroksen lepohytti-käytävä ja altaalle avautuva "ikkuna" (kuva)

Iltapala tilaaminen käy kätevästi kylpylän omasta kahvilasta, Cafe Yrjöstä. Lämmin vuohenjuustoleipä pehmeän täyteläisen punaviinin kera. Viini nousee hennosti päähän ja humalluttaa niin että leidien äänet voimistuvat ja nauru suurenee. Päälle hörpitään vielä suuri lasillinen kahvilan herkullista makeaa simaa.

1239048541_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Ikkuna altaalle (kuva)

Oi miten vaikea on kuvata sitä upeaa tunnetta tuon kaiken ihanuuden jälkeen.

.... ... ... ... ... ... 

The Lady is Puhdas kuin Pulmunen.

Ps. Tässä vielä toisenlainen tarina Yrjönkadun tunnelmasta, miehisestä näkökulmasta. Kuka lie kirjoittanut.