Minua kiehtovat kaikenlaiset arvoitukset ja mysteeriot. Satuin lukemaan eräästä Tiede-lehdestä mielenkiintoisen artikkelin vasenkätisyydestä ja erityisesti sen säilymisen arvoituksesta. Sitä tutkijat nimittäin ihmettelevät vieläkin, sillä vasenkätisillä on tunnetusti ollut vaivalloista oikeakätisille suunnitellussa maailmassa. Miksi ihmeessä tämä ominaisuus on kuitenkin säilynyt!?

Arktikkelin mukaan vasenkätiset ovat alttiimpia erilaisille kehityshäiriöille (esim. hermoston ja elimistön puolustusjärjestelmän häiriöihin) ja väitetään jopa, että he kuolisivat nuorempina kuin oikeakätiset. No, tutkijat ovat myös oivaltaneet, että vasenkätisyys on ollut myös etu, varsinkin tutkittaessa alkuperäiskansoja. Vasenkätisyys on ollut erityisesti väkivaltaisissa yhteisöissä ollut eräänlainen etulyöntiasema - salainen ase oikeakätisiä vastaan taistellessa. Nykyään tuo etulyöntiasema näkyy selkeimmin urheilussa ja kamppailulajeissa, kuten nyrkkeilyssä, miekkailussa ja pallopeleissä. Siitä päästään sitten suvunjatkamismenestykseen. Urheilumenestyksen ei ainakaan luulisi vähentävän lisääntymismenestystä. Ja kun vasenkätisten ovat vielä huomattu olevan (?) keskimäärin paremmassa sosioekonomisessa asemassa oikeakätisiin verrattuna, lisännee sekin seksuaalista vetovoimaa (niin kai sitten). Haitat ja edut ovat siis jakautuneet melko tasan.

Vasenkätisillä on ollut aina huomattavan vaikeaa tässä oikeakätisille suunnitellussa maailmassa. Heitä on myös yritetty kautta aikojen "käännyttää" oikeakätisiksi. Vielä 1950-luvulla kouluissa saatettiin laittaa lapanen oppilaan vasempaan käteen, jotta oppilas oppisi oikeakätiseksi. Vasenkätisyyteen on historiassa ja uskonnoissa liitetty usein huonous, heikkous ja jopa pahuus.

Tässä muutamia oikealle kallistuvan maailman piirteitä ja uskomuksia:

  • Oikealla kädellä tehdään kunniaa, ristinmerkki, tervehditään, vannotaan vala.
  • Huono-onnisen ihmisen on kastanut vasenkätinen pappi (he must have been baptized by a left-handed priest).
  • Jumalan lapset istuvat oikealla puolella. 
  • A sinistra caveto – varo vasenta! – muistutettiin ihmisiä keskiajan uskonnollisissa kuvissa
  • Jeesuskin on sortunut arvostelemaan vasenta hän varoitti Raamatun mukaan: "Viisaan sydän vetää oikealle, tyhmän vasemmalle."
  • Intiassa vasen käsi on likainen käsi
  • Viikinkien erimielisyyden jumala Tiw oli vasenkätinen

Nykyään on sentään hieman helpompaa. Vasenkätisille on suunniteltu saksia, purkinavaajia, sähkövempaimia, kuorimisveitsiä ym. Mutta entä kirjat, vihot, kamerat...? Vasenkätisten oma nettikauppa on Leftover.

Kuuluisia vasureita:

Politiikka: Matti Vanhanen, Aleksanteri Suuri, Julius Caesar, Harry Truman, Napoleon, Elisabeth II, Adolf Hitler, Benito Mussolini, Ronald Reagan, Bill Clinton, Benjamin Franklin, Ramses II, Prinssi Charles, Henry Ford, John F. Kennedy, Jörn Donner

Näyttelijöitä/viihdyttäjiä: Sylvester Stallone, Jean-Claude Van Damme, Charles Chaplin, Harpo Marx, Niko Saarela, Jim Carrey, Tom Cruise, Robert de Niro, Matt Dillon, Whoopi Goldberg, Angelina Jolie, Nicole Kidman, Marilyn Monroe, Sarah Jessica Parker, Brad Pitt, Keanu Reeves, Julia Roberts, Greta Garbo, Cary Grant, Bruce Willis, John Wayne, Jay Leno, David Letterman

Taitelijoita/tieteilijöitä: Pablo Picasso, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Vincent Van Goch, Albert Einstein 

Urheilijoita: Martina Navratilova, Jarkko Nieminen, Babe Ruth, Diego Maradona, Pelé, Mark Spitz, Ayrton Senna, Valentin Kononen, Jari Kurri

Kirjailijoita: Dostojevski, Mark Twain, Hannu Salama

Muusikoita ja säveltäjiä: W.A. Mozart, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, Hansonin laulavat veljekset, David Bowie, Kurt Cobaine, Celine Dion, Jimi Hendrix, Annie Lennox, Paul McCartney, Ricky Martin, Sting, Bob Dylan, Michael Jackson, Judy Garland, George Michael

Fiktiivisiä hahmoja: Kermit, Viivi ja Wagner, Bart Simpson (ja suurin osa muistakin Simpsonit-sarjan hahmoista), Johan af Gr..

Muita: Johan af Grahn, Raimo Häyrinen, Viiltäjä-Jack, Uri Geller, Neil Armstrong, Marie Curie, Joanne d'Arc, Billy the Kid, Bill Gates

Mielenkiintoista on, että kirjailijoita en löytänyt enempää! Vasenkätisten oma kansainvälinen merkkipäivä on muuten 13.8.

Tiivistelmä tuntemistani vasureista: Kaikki tuntemani vasenkätiset ovat fiksuja. Heillä on myös kamala käsiala. He ovat hyvässä asemassa ja kaikilla on lapsia. Muutamilla on vaikeuksia erottaa oikea ja vasen, jonka he usein viittovat mieluummin. Suurin osa tuntemistani vasureista syövät kuten oikeakätiset (tai oikeastaan oikeakätiset syövät vasenkätisesti veitsellä ja haarukalla!) He ovat myös matemaattisesti älykkkäitä ja osa urheilullisestikin lahjakkaita. Mutta toisaalta tunnen tällaisia oikeakätisiäkin :)

Itse olen oikeakätinen, mutta olen harjoitellut vasemmalla kädellä kirjoittamista ja  jonkun verran peilikirjoitusta (jonka muuten keksi Leonardo da Vinci). Olenko siis siten myös oikeajalkainen, -silmäinen tai -korvainen? Mikä on lateraalinen dominanssini? Ovatko kätisyyteni ja jalkaisuuteni homolateraalisia eli samanpuoleista? Sen olen huomannut, että opin paremmin näkemällä kuin kuulemalla. Hahmotan muistini vahvemmin näkömuistini varaan. Muistan esim. oppikirjan sivun ja sen ulkonäön ja liitän siihen lukemani tekstin ja sitä kautta "muistan".

Ja tästä pikkupostauksestani tulikin mieleeni, että näin viime yönä unta, jossa kättelin Sauli Niinistöä (oikealla kädellä). Sauli istui vasemmalla. Huikkasin vielä perään tuttavallisesti "Nähdään!" (muistaakseni vasurilla) ja lähdin kävelemään oikealle.

532396.jpg
Vasenkätinen Jimi Hendrix soitti useimmiten oikeakätiselle tarkoitettua Fender Stratocaster -kitaraa ylösalaisin käännettynä.

Kirjallisuutta vasenkätisyydestä:

Pierre-Michel Bertrand: Väärän käden maailma. Vasenkätisten historiaa (Histoire des gauchers. « Des gens à l'envers »), Atena 2006