Kun harrastaa hevosia voi sattua mitä tahansa. Katsoin pari päivää sitten Lemmikki-ohjelmaa ja siellä Kaija Koo esitteli upeaa Pingo-hevostaan ja kertoili kuinka tärkeää on pitää kypärää ratsastaessa. Seuraavan päivän iltapäivälehden mukaan Kaija oli telonut kätensä  lastatessaan 700-kiloista Pingoa kuljetusautoon. Lähiaikoina on sattunut muitakin ikäviä ja kohtalokkaita ratsastusturmia kokeneille hevosihmisille.

Mulla on ollut hyvä tuuri. Olen pudonnut vain kaksi kertaa selästä, yhden kerran on hevonen lähtenyt käsistä ja muutama läheltä piti -tilanne, joista selvittin ehjin nahoin. Jos olisin taikauskoinen, uskoisin, että Hevosen nimikin voi olla enne! 

Ensimmäisen kerran putosin, kun ratsastuskoulun hevonen Canon pukitti minut kuin räsynuken selästään kesken opetuksen. "Kanuunan" komea tykitys oli niin pitkä, että ehdin miettiä lentomatkalla mitenhän tässä nyt mahtaa käydä! Tömsähdin kyljelleni maneesin pehmeälle alustalle ja jäin makaamaan varmuuden vuoksi vähäksi aikaa, sillä pelkäsin hevosen tallovan minut jalkoihinsa. Kylkeni oli jonkin aikaa hellänä, ei muuta.

Toinen pudotus tapahtui oman hevoseni selästä viime keväänä. Täysin odottamatta "Hauis" päätti ponnahtaa sivuloikan, joka pukkasi hämmästyneen ratsastajan takapuolelleen kovalle ratsastuskentälle. Häntäluu oli aikas kipeä yllättävän pitkään. Maastossa on ollut myös muutama läheltä piti -tilanne, mutta onneksi vauhti oli hiljainen ja ehdin reagoida ajoissa.

Hurjaksi voi luonnehtia myös kokemusta, kun entinen ravuri, Turbo, päätti pinkaista täyteen vauhtiin pellolla. Ei ole mukava tunne, kun Turbo-moottori kauhoo hallitsemattomasti peltoa. Lopulta polle talttui, mutta minä tärisin vähän aikaa jälkikäynnissä.

Vaaratilanteita voi sattua muulloinkin ja aivan yllättäen. Saaliseläimen käyttäytymisen ymmärtäminen voi ehkäistä monta tapaturmaa. Lauma villintyneitä hevosia voi olla kuin pyörremyrsky. Valitettavasti tiedän myös monia, jotka ratsastavat ilman kypärää, koska ovat "varmoja ratsastajia". Ei kuitenkaan kannattaisi luottaa liikaa tuohon ajatukseen.

Vanha viidakon sanontahan kuuluua: Silloin on vasta hyvä ratsastaja, kun putuaa 100 kertaa hevosen selästä - APUA!

222663.jpg
Kuvan lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Villihevonen