Noniin. Vakavista asioista vielä vakavampiin.

Lehdissä ja medioissa on ollut viime aikoina paljon puhetta verenluovutuksesta. Veripalvelun mukaan veri on vähissä, luovuttajia kaivataan. Uusia luovuttajia varsinkin. Erityisesti  A+ ja O+ -veriryhmien veri on vähissä.

235244.jpg

Olen jo kauan käynyt säännöllisesti luovuttamassa verta. Lisäksi työpaikallani järjestetään kerran-pari vuodessa verenluovutus. Meillä on myös työpaikkaryhmä, joka käy silloin tällöin luovuttamassa. Pieniä ryhmiä tullaan hakemaan Veripalvelusta autolla. Luovuttamisen jälkeen saa pientä syötävää ja juotavaa. Palkinnoksi saa vielä hyvän mielen.

Vetoan kaikkiin blogaajiin; käykäähän luovuttamassa verta! Verenluovutus on pieni vaiva, mutta suuri apu lähimmäiselle.

235245.jpg

Verenluovutus pähkinänkuoressa (Veripalvelun verkkosivuilta)

Verenluovuttajaksi sopii terve, yli 50 kiloa painava ja 18–65-vuotias henkilö. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. Mukaan tulee ottaa virallinen henkilötodistus. Flunssaisena luovuttamaan ei voi tulla, vaan flunssan parantumisen jälkeen on odotettava kaksi viikkoa.

Verestä tehtäviä valmisteita ja lääkkeitä tarvitaan muun muassa leikkauksiin, anemiaan ja syövän hoitoon sekä verenvuototautia sairastaville. Usein niiden avulla voidaan pelastaa potilaan elämä.

235247.jpg