Toisille kevät ja kesä ovat heräämisen aikaa. Minä olen iltavirkku eli herään tietysti vasta syksyllä. Kevät ja kesä ovat kyllä ihania, mutta usein valitettavan unettavia. Syksyssä on voimaa ja ytyä. Erikoisen kuulas ja värikylläinen syksy voi aiheuttaa meikäläiselle inspiraatioita ja jopa luomisprosesseja. Nyt on ilmassa syksyn virvoittavaa raikkautta. Mieleni on avoin ja odottavainen: Oi tule tule syksyinen tarmo tähän nuukahtaneeseen naisihmiseen.

Takaraivoon on jäänyt seuraavanlaisia pieniä havaintoja matkan varrelta, jotka haluan tässä purkaa. Eivät ne ole mitään ihmeellisiä eivätkä etenkään maailmaa mullistavia. Mutta ovatpahan vaan.

1. havainto: Nykymuoti (varsinkin nuorison) herättää ajatuksia. Eräänä päivänä kävelin nuoren tytön ohi, joka seisoskeli asemarakennuksen liepeillä. Tyttösellä oli erittäin paljaiden säärien verhona erittäin lyhyt kiinni napitettu villatakki. Tuossa asussa ei passaa paljon kumarrella ajattelin. (Toisia ei sekään näytä haittaavan; Minigolfiakin voi nimittäin pelata hyperlyhyessä hameessa ja stringeissä, kuulemma). Mutta tässä nuoren tytön tapauksessa on onnellinen loppu. Tytön kaverit tulivat paikalle parahiksi todistamaan vääräksi sen karmean luulon, jonka olin ehtinyt tytön siveellisyydestä ja ammatinvalinnasta mieleeni piirtää. He nostivat häpeämättä villatakin helmoja ja huudahtelivat "Eiks sull oo mitään tääl alla!". Onneksi alta paljastui mikropituiset farkkushortsit. Tytön koko lookki muuttui ja tyttönen muuttui hetkessä ihan tavalliseksi nykynuoreksi. Kumma kyllä, hädintuskin reisille ulottuva villatakki näytti riettaalta, mutta farkkushortsit eivät niinkään, kun ne näkyivät rehellisesti villatakin alta.

Huokaisin helpotuksesta ja rupesi oikein hymyilyttämään mokomat mietteeni ja ennakkoluulot. Tuli nimittäin elävästi mieleen viime vuonna Vilnassa pörräävät futista fanittavat skotit, joiden hameen helmat liehuivat iloisen arvoituksellisesti. Viimeisenä päivänä saimme koko matkan ajan mieltämme vaivanneeseen seikkaan vastauksen: Skottihameen alla on...! on on

2. havainto: Miehellä voi olla panta. Ainakin eräällä hyvin paljon Esa Saarisen näköisellä polkkatukkaisella miehellä oli päässään panta. En yleensä tuijota ihmisiä enkä häkelly helposti, mutta nyt piti katsoa pari kertaa miehen päätä ja varsinkin hiuksia. Oli siinä todellakin panta somasti pitämässä vallatonta polkkatukkaa poissa silmiltä. Panta aiheutti minulle pienoisen ajatusmylläkän ja kelasin nopeasti elämääni  taaksepäin muistellen kaikkia niitä miesten eri aikakausien hiustyylejä, joihin olen törmännyt: poninhännät, nutturat, Asterix-letit...harppasin jopa historiaan saakka peruukkeihin ja käherrettyihin malleihin.

Päätelmä: Minä poloinen en ole koskaan ennen nähnyt yhdenkään miehen päässä pantaa. Kieltämättä panta sopi ainakin tuon miehen päähän ja siitä tuli epäilemättä hyvin taiteellinen vaikutelma. Eli miehen päässä saa olla panta.

3. havainto: Olen ajanut autoa taloudellisesti, huomaamattani. Ajotyylini vastaa hyvin pitkälle niitä suosituksia, joita taloudellinen ajotapa pitää sisällään. Tämä asia on ollut nyt esillä useasti mediassa. Hyvä niin, sillä talodellinen ajotapa parantaa myös liikenneturvallisuutta. Muistan saaneeni eväitä tähän jo autokoulussa. Kiitos vaan erittäin osaaville ja mukaville (ja kärsivällisille) autokoulunopettajilleni Timolle ja Hilelille! Olen siis käynyt eräänlaisen tyylikoulun hehh. 

Eräs muinainen tapahtuma on ehkä saattanut myös vaikuttaa ajotyyliini. Se on sellainen nolo juttu, jonka julkistan ehkä joskus. Mutta en nyt...Noo kerrotaan sitten. Kauan sitten kun olin nuori ja ajattelematon seurasin silmä kovana ajon aikana viereisellä kaistalla ajavaa hullua kaistapäistä kuskia hyvin tuohtuneena ja halveksuen. Täys idiootti puuskahtelin ja naureskelin happamasti. Edessäni ajava rekka oli hiljentänyt vauhtiaan samaan aikaan ja pysähtyi lopulta liikennevaloihin. Mutta minä onneton en sitä tietenkään kiireissäni huomannut vaan ajaa töksäytin rekan peräpuskuriin kiinni. töks. Etulyhdyt paskana ajoin nolona lopun matkan ja häveten silmät päästäni ja niska punottaen. Sen jälkeen en ole muitten törttöilyjä tiiraillut, vaan keskittynyt oman ajotyylini jalostamiseen.   

Heräämisen merkkejä on siis selvästi näkyvissä. Innostusta ilmassa.

Hyvää alkavaa syksyä kaikille ja Herätyksiä!

 861296.jpg