Mä en ymmärrä. Miksi ihmeessä, mitä tarkoitusta varten, mitä hyödyttää rakentaa minikokoisia liikenneympyröitä joka paikkaan?

No siksi, että liikenneympyrät ovat joustavia ja turvallisia; Empaattinen vetoketju. Pehmeälinjainen kukkien koristama kauneuspilkku. Vihersaareke. Joo. Great.

Eikä. Tööööööt.

Faktahan on, että liikenneympyrä on ärsyttävä pullonkaula ja älyttömän tyhmä keksintö, varsinkin kun se on kolikonkokoinen ja esiintyy joka käänteessä. Ei auta edes Radio Aallon pehmeät soinnut tai väkisin väännetty hymy naamalle. Tätä riemurinkilää lähestyessä verenpaine nousee ja kädet hakkaavat rattia.

Kenelle ja miksi sitten näitä kiusankappaleita tehdään. Ei ainakaan busseille ja suurille autoille. Vaatii nimittäin aikamoisen taitavaa ajotaitoa bussinkuljettajalta kiertää tuollainen pikkuympyrä niin, ettei puskat lähde mukaan tai nokka pyyhi ympyrän ulkopuolella jonottavia autoja. Sehän on varsinainen sirkusnumero ja vaatii matkustajiltakin hyvää tasapainoa pysyä penkillä. No pikkuautot ja mun KAara:han siitä selviää ihan näppärästi. Jos vain pääsee sisäpiiriin asti.

Sehän on nimittäin fakta, että kun ajan ympyrälle, joka suunnasta änkeää kilometrin pituinen jono söpösti kiertämään siihen kuin helminauhaa ja mä odottelen ja odottelen. Sen kerran kun pääsee ympyrään joustavasti niin hiki nousee otsalle jo seuraavaa ongelmaa pohtiessa; Miten helkutissa ehtisi laittaa vilkun päälle ulostautakseni ympyrästä oikeaoppisesti ja kohteliaasti. Sehän on silkkaa sekuntipeliä kurvata ympyrään ja melkein tasanheti pitäisi päästä ulos, vilkun kera. Jos ei ehdi vilkuttaa niin seuraava ympyrälle tyrkyttäytyvä autoilija jo myrkyttää katseellaan ja huitoo keskisormeaan. Soooriiiii.

Ja tämä kääntäen: Törpöt! Ettekö osaa käyttää suuntamerkkiä!

Ehkä yksi syy liikenneympyrkäisten suureen suosioon on luonnollisesti raha. Kaipa se on sitten halvempaa rakentaa tuollainen pikkurinkula, kuin liikennevaloilla varustettu tasoristeys. Mä en kuitenkaan ymmärrä. 

Onneksi en asu esim. Englannissa. Kohtaloni olisi varmaan jäädä ikuisiksi ajoiksi kiertämään ympyrää! Mutta tämä porilainen on kyllä aika söpö :)

  997546.jpg