Ajankohtaista on nyt Nobelit. Palkinnot on jaettu. Juhlat olivat komeat ja prinsessat kauniita. Mutta näissä Nobel-jutuissa on kyse erittäin suurista saavutuksista. Muutamien nerojen palkitsemisesta, jotka ovat ansioituneet tietyillä alueilla. Senhän me kaikki toki tiedämme. Tätä seuraavaa palkintoa mä arvostan erityisesti:

Lääketieteen Nobel myönnettiin tänä vuonna kolmelle kantasolututkijalle, kahdelle brittiläiselle ja yhdelle amerikkalaiselle tutkijalle. Mario Capecchi, Oliver Smithies ja Martin Evans tutkivat miten geenejä voidaan kytkeä pois yksitellen, jolloin niiden vaikutuksia tauteihin ja terveyteen voidaan paremmin selvittää. Kolmikko on erikoistunut ns. design-hiirien kehittämiseen. Asiatuntijat sanovat, että heidän tutkimuksellaan on ollut perustavanlaatuinen vaikutus lääketieteelliseen tutkimukseen. Nobelin palkinnon julkistanut Karoliininen instituutti arvioi, että kolmikon tutkimustyön hyödyt koko ihmiskunnalle tulevat tulevaisuudessa vain kasvamaan. (Lainaus http://www.mtv3.fi/nobel/)

Tämä on niin suurta ja ihmeellistä, että nostan suurella kunnioituksella töttöröhattuani näille herroille. Nostan hattuani myös muille palkinnonsaajille: Al Gore (rauha), Doris Lessing (kirjallisuus), Albert Fert ja Peter Grünberg (fysiikka), Leonid Hurwiczille, Eric S. Maskinille ja Roger B. Myersonille (taloustiede) sekä Gerhard Ertl (kemia).

Hienoja ihmisiä kaikki. Kiitos!