Tänään kaikki on mennyt vähän pieleen, mutta ihme kyllä olen päässyt ehjin nahoin työpaikalle. Nenä on ollut ihan tukossa koko aamun ja illalla aivastelin parikymmentä kertaa ennen kuin kykenin nukkumaan.

Nälkä kurnii jo vatsassa. Sain juuri J:ltä s-postiviestin, jossa oli makoisa, mutta ah niin vaarallinen lihapiirakka-ohje. Se on poikien vinoilua minulle ja S:lle (Sorvityttö) siitä, kuinka me syömme aina reippaita rekkamiehen annoksia lounaaksi. Ja olemme tämmöisiä aika pienikokoisia naisia molemmat. Jätkät aina nauravat sitä ja vinoilevat, mutta se on semmoista hyväntuulista vinoilua. haha. No laitan sen piirakkaohjeen tähän postauksen perään jos joku innostuu vaikka lihapiirakoista. Saatan itsekin tehdä noita lihiksiä lomalla. Joo.

Niin, aamu alkoi takkuisesti. Olin ajanut jo lähes Tuusulantielle, kun hokasin, että kaksi tärkeintä asiaa on jäänyt himppeen: kännykkä ja Cuccit. Ilman näitä kahta en lähde koskaan mihinkään. Käännyin takaisin ja olin vielä enemmän myöhässä töistä. Viimeisenä päivänä lipsuu jo pahasti. Bensatankin viisarikin roikkui nollassa. Pääsen kuitenkin yhteen suuntaan vielä tällä määrällä ajattelin ja lähdin ajamaan. No pääsin perille ja nyt olen siis täällä duunissa viimeistä päivää ennen lomaa. Tänään siivoan pöydän ja teen muutaman pikku jutun, ennen kuin nostan kytkintä ja lennän kuukaudeksi vapauteen.

Pari ystävää on jo ilmoittautunut mukaan lasilliselle. On kiva nähdä näitä vanhoja kamuja. Toinen on keskikoulun aikainen ystävä (sanotaan häntä nyt Mamaksi, koska hänellä on hurjan monta lasta) ja toinen ratsastuspiireistä tuttu (olkoon vaikka Marin, sillä hän muistutta Anne Hecheä). Näemme harvoin, mutta ystävyys on luja. Molemmat ovat aivan erilaisia naisia, joilla on aivan erilainen elämä ja erilaiset valinnat. S:kin (Sorvityttö) liittyy ehkä seuraamme. Hän on taas ihan erilainen verattuna Mamaan ja Mariniin.

Mama meni nuorena naimisiin ja sai pari lasta. Sitten Mama erosi. Sen jälkeen Mama ei mennyt enää naimisiin, mutta teki lisää lapsia ja on ollut koko katraan yksinhuoltaja. Nyt hän on aloittanut opiskelun ja menee työelämään pitkän lapsenhoitojakson jälkeen. Mama on erittäin lahjakas käsityöihminen. Hän on näppärä ja nokkela.

Marin taas on minua muutaman vuoden nuorempi. Hän on parisuhteessa, mutta he ovat valinneet lapsettomuuden tietoisesti. Olemme jutelleet asiasta joskus. Marin puhuu avomiehestään aina hyvin kauniisti ja rakastaa miestä kovasti. Marin osaa myös kirjoittaa ihanasti. Hän kirjoittelee välillä ystävilleen pieniä juttuja, joissa on aina jokin juju. Niitä juttuja on ihana saada ja lukea.

Sorvityttö taas on minua yli kymmenen vuotta nuorempi. Hän on tällä hetkellä parisuhteessa, mutta harkitsee breikkiä poikaystävästään, sillä S tuntee, että he ovat jotenkin eri vaiheessa elämää. Eri kohdissa. Hän on avautunut minulle viime aikoina ja kertonut ajatuksiaan. Olemme lähentyneet valtavasti viimeisen puolen vuoden aikana. Nyt hän haluaa ehkä vähän irroittautua arjesta ja rentoutua. Lasillisella. Ilman poikaystävää.

Läheisin ystäväni on P (kutsutaan häntä vaikka Donnaksi, koska hän rakastaa Italiaa). Donna on kauppaopisto-aikaisia ystäviä, jonka kanssa ystävyys vain syvenee ajan mittaan. Juuri hänen äitinsä hautajaisissa olin kuvaamassa viime lauantaina. Donna ostelee minulle yllätyslahjoja ja muistaa aina synttärit ym. juhlapäivät. Hän on hyväsydäminen ja hyvin lämmin ihminen. Hän on sydänystäväni ja tärkeä ihminen elämässäni, jonka kanssa menemme vielä varmasti 88-vuotiainakin terassille juomaan kuohuvaa. Toivottavasti.

Tässä pienesti ystävieni taustaa. He kaikki ovat ihania, erityisiä ja erilaisia: Ystäviä.

Mutta nyt menen syömään rekkamiehen annokseni, että jaksan tämän vikan päivän täällä duunissa.

Ja tässä vielä sitä herkkua:

Lihapiirakat

Tämä on kesäloman ehdoton vetonaula, itse tehdyt lihapiirakat ja väliin tietysti keitettyjä nakkeja. Saat vieraista lapsista ikuisia ystäviä ja omat lapset antavat anteeksi kaikki tähänastiset laiminlyönnit, kun saavat syödä näitä niin monta kuin jaksavat:

Tee pullataikina (½ dl maitoon), mutta jätä sokeri pois. Sillä aikaa, kun taikina nousee, tee jauhelihatäyte seuraavasti:
1-2 kovaksi keitettyä munaa
1 sipuli
500 gr jauhelihaa
suolaa, mustaa pippupuria

Ruskista kevyesti sipuli pannulla, lisää jauheliha, murusta aivan pieneksi mureniksi ja anna ruskistua. Kun seos on valmis, lisää siihen kovaksi keitetyt munat ja mausta suolalla ja mustalla pippurilla

keitä 1 dl risella riisiä vedessä kypsäksi paketin ohjeen mukaan (noin 10 min)

lisää jauheliha-munaseokseen

leivo taikinasta isohkoja pullia ja kauli ne pyöreiksi ruokalautasen kokoisiksi kiekoiksi noin 1 cm paksuisiksi. Lisää näille jauheliha-muna-riisiseosta pari ruokalusikallista toiselle puolikkaalle ja taita taikinan toinen puolikas päälle, painele saumakohta haarukalla

kuumenna 1 ltr öljyä (tai muuta munkkien paistamiseen tarkoitettua rasvaa) kattilassa. Rasva on tarpeeksi kuumaa, kun leipäpala alkaa heti poreillen ruskistua. Laita lihapiirakat yksi kerrallaan ruskistumaan, ja kun toinen puoli on valmis, käännä piirakka padassa. Nosta pellille leivinpaperin päälle jäähtuýmään ja syöjät voivat itse hoitaa nakeilla täyttämisen.

Voit tehdä kaiken myös etukäteen ja lämmittää lihapiirakat myöhemmin uunissa tai mikrossa. Mutta tässä on se riski, että ne syödään sitä mukaa kuin ne valmistuvat.