On ollut vähän kiirettä. Tuntuu, että joka rintamalla on nyt liian paljon. Siksi olen ollut aika hiljainen täällä blogissakin. En halua kirjoittaa jos se ei tunnu mielekkäältä. On jotenkin seisahtunut fiilis vaikka pitäisi olla pikavauhti päällä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kävin keskiviikkona Virossa, Tallinnassa. Se oli yhdistetty työ- ja virkistysmatka. Olin kuin unessa koko matkan: herätys epäinhimilliseen aikaan jo klo 5.15! Karmeaa! Mutta kiva matka kaikin puolin.

 

Menomatkalla istuimme laivan kabinetissa työasioiden parissa. Tallinnaan päästyämme kävelimme Kumuun, jonka on suunnitellut arkkitehti Pekka Vapaavuori.

 

938049.jpg

 

Kumussa meille oli järjestetty opastettu kierros. Kierroksella kävelimme vuosikymmenten läpi: Classics of Estonian Art from the Beginning of the 18th Century until the End of the Second World War. Kirjoitin muutamia virolaistaiteilijoiden nimiä ylös, jotka jäivät erikoisesti mieleeni:

 

Konrad Mägi

Endel Köks

Eduard Wiiralt

Kaljo Pollu

Ülevi Eljand

Priit Pärn

 

Ihan outoja nimiä, mutta heillä oli mulle jotain sanottavaa. Erityisesti ihastuin Eduard Wiiraltin psykedeliaan ja Priit Pärnin piirustuksiin. Wiiraltin teosten pohjalta oli tehty myös hieno animaatio "Hell". Olisin voinut katsoa sitä loputtomiin. Se oli Wiiraltin teosten "Preacher", "Cabaret" ja "Hell" innoittama tarina, joka oli tehty herkullisella tavalla. Musiikki oli siinä päihdyttävä (Lepo Sumava) ja ohjauksen oli tehnyt Rein Raamat. Hieno pätkä. Rein Raamat taitaa olla aika kova sana animaatio-piireissä. Pitääpä ottaa selvää hänestä.

 

937995.jpg

 

Näyttelyn jälkeen oli hetki vapaata aikaa. Suuntasimme kulkumme T:n kanssa suoraa päätä Cafe Chocolaterien boheemiin ilmapiiriin. Siitä on tullut jo traditio. Tilasin vihreää teetä, lasillisen portviiniä ja juustokakkua. Kahvilan tunnelma on todellakin hyvin viehättävä.

 

Ostin myös matkan varrelta virolaista lasitaidetta matkamuistoksi. Kauniin vihreästä lasista tehdyn tuikun. Laivalla tein muitakin ostoksia: hajuvettä ja suklaata.

 

*********

 

Kohta lähden imemään toisenlaista kulttuuria. Sauli Niinistön kirja Hiljaisten historia kiinostaa. Sauli on tänään Akateemisessa kirjakaupassa. Häntä haastattelee Päivi Storgård klo 17.15. Saulia voi nähdä myös kirjamessuilla 26.10.2007.

 

938483.jpg

Tekstinäyte:

 

Tolppamme. Ei epäilystäkään, yksi niistä harvoista alkuperäisistä tässä sähkölinjassa. Se on ohuempi kuin muistin, karkeaa betonia. Pitkin tolpan pintaa alas vedetyt kaapelit ovat siinä, niitä peittävät muoviputket ovat sieltä täältä rikkoutuneet, ehkä silloin jo. Se palmu, jossa pieni poika oli, sen täytyy olla tässä lähellä, mutta nämä kaikki näyttävät pidemmiltä.

Hotellirakennuksemme. Ehkä, mutta niistä puuttuu tästä rivistä joitakin. Vaikea laskea, oliko se meidän neljäs vai viides, nämä olivat kaikki niin samanlaisia. Oikeastaan mietin, että samanlaisia surmanloukkuja kaikki ne alakerrat.

Aamiaisterassi on tässä, pylväät ovat pystyssä. Tuossa, siinä oli pöytä, jossa se pariskunta söi viimeisen aamiaisen. Lähellä portaita, jotka nousevat toiseen kerrokseen ja jonne monet pääsivät pakoon. Se pariskunta ei päässyt. Jäikö toinen auttamaan toista ja jäi itsekin?

 

Tekstinäyte täältä.