Lintupalavereja

Pysähdyin koiralenkilläni (Tinan kanssa) kuuntelemaan metsän ääniä. Siellähän oli vallan mahtava mekkala! Katseeni kiinnittyi erääseen tsirputtajaan, jonka tunnistin helposti talitiaiseksi. Se onkin niitä harvoja lintuja, jonka voin varmuudella nimetä. Tintti äänteli jotenkin näin: yit-tsirp yit-tsirp. Toinen tintti vastasi suunnilleen samalla tavalla. Näin ne keskustelivat. En osaa sanoa oliko kyseessä kevyt small-talk vai syvällinen keskustelu ilmastonmuutoksesta vaiko ihan arkipäiväinen diipadaapa-rupattelu naapurijutskista. Olispa kiva tietää mitä sirkuttelivat. Tina kuunteli myös tinttejä korvat hörössä innoissaan, vesi kielellä.

Käveltyämme vähän matkaa eteenpäin polulla, kuului toisenlaista lintukieltä. Se oli matalaa kräähkymistä. Käänsin pääni taakse ääriasentoon ja yritin tiirailla korkean kuusen latvaan, josta krääkynä kuului. Viimein erotin suuren punaruskean (en ole varma oliko juuri hän) linnun, joka hyppi käpyjen seassa ja heitti ilmaan niitä matalia kräähkäisyjäään. Samassa sinne kuusenlatvaan lennähti kaksi muutakin ´Närheä´. Ne lentelivät siinä puusta puuhun ja aloittivat keskustelun:

Närhi1: Kräääääh-krääh
Närhi2: krääääähhh-krääääh-kräääh
Närhi3 (tai saattoi olla Närhi2:kin): krääh-krääh-kräääähhh
Närhi1: Krääähhhh?
Närhi2 ja 3: krräääh-kräääh-KRÄÄÄÄH-krääh-KRÄÄÄÄH
Kaikki yhdessä: montä kräähkynää peräkkäin ja päällekkäin

Lintupalaveriin lensi vielä muutama yksilö lisää ja keskustelu jatkui vilkkaana. Siinä vaiheessa niskani oli jo ihan jäykkä ja päätin jatkaa matkaa. Mielenkiintoisia lintuja kuitenkin ja kun tarkkaan kuunteli, ympäriltä kuului tosi paljon erilaisia lintujen ääniä.

Miehekäs Jedi

Seuraavaksi oli lenkkivuorossa Jedi. Mieleeni putkahti siinä kävellessä, että Jedissä on yllättävän paljon miehekkäitä piirteitä. Se on vahva, jänteikäs ja raamikas. Rehellinen, aito ja iloinen. Tiukan intensiivinen jäänsininen katse naulitsee ja lumoaa. Se uhoilee muille uroksille, mutta pohjimmiltaan jätkä on herkkä ja ihan pehmo. Siitä lähtee mitä eriskummallisempia ääniä; ähinää, puhinaa, öhinää ja röhinää. Jos olisin koiranarttu, olisin ihan lätkässä Jediin.

388263.jpg
Jedi luovutusikäsenä (vasemmalla)

388261.jpg
Jedi n. 2-vuotiaana

388299.jpg
Pojat ovat poikia...

388268.jpg
Jedi sietää nartuilta mitä vain - miehekkäästi